I tre dagar möts nordiska ministrar och andra europeiska toppolitiker i Ålesund, Norge. Den norske lantbruks- och matministern Jon Georg Dale (Fremskrittspartiet) menar att det går för sakta på svensk sida när det gäller kartläggning av CWD-smittan, det skriver Sameradion och SVT Sápmi.
– Sjukdomen smittar mellan djur, och det är verkanslöst om bara Norge genomför ett så omfattande åtgärdsprogram. Sverige och Finland måste därför snarast följa Norges exempel med liknande åtgärder. Extra viktigt är det att Sverige gör detta då djur fritt går över gränsen våra länder emellan, sa Dale till EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis under mötet, enligt norska regeringens hemsida.
Minskad vildrensstam
Smittade renar och älgar har hittats i Norge och där har man bland annat beslutat att minska vildrensstammen med 10 procent på grund av smittorisken. Hjortdjurssjukdomen Chronic Wasting Disease har innan den upptäcktes i Norge 2016 inte hittats i Europa. I Sverige har inte smittan hittats.
Svenska Samernas Riksförbund har tidigare kritiserat Sverige och EU:s arbete när det gäller CWD. EU och svenska regeringens plan har hittills varit att starta en mer systematisk övervakning i Sverige från 2018 och tre år framåt.
Bucht: ”Följer frågan noga”
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är på plats i Ålesund under Nordiskt ministerråd. Han svarar på kritiken att han delar Dales oro men anser att Sverige vidtagit åtgärder.
– Till exempel har analyser av sjuka och självdöda hjortdjur påbörjats på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala och för att förhindra eventuell smittspridning från Norge till andra länder har också EU fattat beslut om att förbjuda flyttning av hjortdjur. Det pågår också ett arbete på SVA och Jordbruksverket för att förbereda övervakningen och kartläggningen av CWD inom det EU-program som ska starta 1 januari 2018 och pågå i tre år. Regeringen följer frågan noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om så krävs, svarar Sven-Erik Bucht i ett mejlsvar på våra frågor.