Smittspridningen fortsätteri i Gällivare. Arkivbilden visar en provtagningspinne från ett coronatest. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen fortsätter i Gällivare: ”Läget är ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun har sedan i onsdags stängt ett flertal verksamheter för att hindra smittspridningen av covid-19.

– Läget är ansträngt och vi följer utvecklingen noga, säger Maria Lindgren, kommunikationschef vid Gällivare kommun.

Under söndagen gick Region Norrbotten åter upp i  förstärkningsläge på grund av coronautbrottet i Gällivare. Den rådande situationen påverkar sjukvården i hela länet och i Gällivare krävs en kraftig ökning av provtagning och smittspårning.

– Socialförvaltningen har ett ansträngt läge med många sjuka och de har inte hunnit rapportera några nya siffror på hur smittspridningen ser ut i våra vård- och omsorgsboenden, säger Maria Lindgren.

Coronaviruset i Norrbotten

Möte med många aktörer

Gällivare kommun har tidigare i veckan suttit i krismöte tillsammans med en rad andra aktörer i kommunen. Bland annat LKAB och flera andra större arbetsgivare.

– Vi ska ha ett nytt möte med lokala aktörer, bland annat från näringslivet och polisen, i början på kommande vecka. Vi måste göra krafttag tillsammans för att få stopp på smittspridningen, säger Maria Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet