Är det rimligt att djurägare som inte kan ta hand om sina djur pga sjukdom ska stå för alla kostnader som ett omhändertagande innebär?
”Det är en grundläggande och viktig princip att man som djurhållare måste ta fullt ansvar för sina djur. Det stämmer att en djurhållare i slutänden ska betala kostnaderna för att omhänderta ett djur som han eller hon ansvarar för. Det är också viktigt att vi värnar om skattebetalarnas pengar. Den som orsakar djur lidande så att myndigheter måste ingripa ska enligt lagstiftningen också bära kostnaderna för myndigheternas ingripande. Naturligtvis kan det dock ibland finnas situationer där det av olika anledningar bedöms som orimligt att en djurhållare ska betala. Därför finns det en ventil i djurskyddslagen som möjliggör att kostnaderna stannar på staten när det finns särskilda skäl för det” skriver Sven-Erik Bucht i en kommentar till SVT Nyheter Norrbotten.
Ventilen hjälper inte Ture
En äldre dement kvinna i Västernorrland behövde inte betala för omhändertagandet av de katter hon hade. Målet gick hela vägen upp till Högsta Förvaltningsdomstolen och blev vägledande för hur djurskyddslagen ska tolkas. Men det har inte hjälpt 91-åriga glömska Ture Toolanen i Juoksengi. Eftersom han inte överklagade räkningarna kommer staten nu att kräva honom på 208 693 kronor.