Långa köer till hunddagis i Luleå – ägaren: Tänk på det innan du skaffar hund under pandemin

Publicerad

Anneli Engfors driver ett så kallat hunddagis i Luleå. Hon berättar att andelen som vill äga hund har ökat under pandemin – bara i kommunen finns det över 8 000 hundar i dag. Nu uppmanar blivande ägare att tänka till innan de skaffar hund.

– Det är härligt med hund. Men det kommer en dag när ni kanske inte längre kan sitta hemma och arbeta, säger hon till SVT.

Anneli Engfors driver Luleå hundcenter och har plats för 41 hundar. Karin Erkki arbetar åt Region Norr hon är en av dem som har fått plats på dagis för sina två hundar.

”Blir aktiverade hela dagarna”

Som de allra flesta hundägare lämnar Karin sina husdjur där på morgonen innan arbetet tar vid för att sedan och hämta på eftermiddagen vid arbetsdagens slut.

– Det är jättehärligt att ha hundarna här. De är verkligen trygga och blir aktiverade hela dagarna, säger hon.

Det är lite livat med en hel del skall precis när hon går in men sedan lägger sig stillheten åter över hunddagiset.

– Jag har haft hund här sedan 2018. Nu har jag en unghund som har skolats in. Hade det här inte funnits hade de fått vara hemma och jag hade stressat hem på lunchen, säger Karin Erkki.

8 000 hundar – bara i Luleå

Anneli Engfors berättar att det i dag finns cirka 8 000 hundar bara i Luleå kommun. Andelen som vill äga husdjur har ökat markant under pandemin. När människor nu ska tillbaka till den ordinarie arbetsplatsen finns inte alltid den tid som hunden behöver.

– Då uppstår ofta problem. Man ska tillbaka till arbetet och behöver en dagisplats, men det finns inte så många i Luleå kommun och då blir ju hundarna hemma utan tillsyn. Det känns inte bra, säger Engfors.

Tips innan du skaffar hund

Hon uppmanar människor som funderar på att skaffa hund att verkligen tänka till en extra gång.

– Det är härligt med hund, men det kommer en dag när ni kanske inte längre kan sitta hemma och arbeta. En hund lever ofta mellan tio och femton år. Man bör nog ta sig en funderare på hur man tänker att det ska lösa sig när allt är tillbaka i mer normala rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.