”Läraryrket har inte förändrats till det bättre”

Uppdaterad
Publicerad

I vår serie om lärare och deras arbetsvillkor i skuggan av nedskärningar och den stora lärarbristen möter ni idag en högstadielärare som inte vill rekommendera sina barn att välja läraryrket.

Ingrid Pihl är lärare i Piteå och också ordförande i Lärarnas Riksförbund i Norrbotten. Under hennes 26 år som lärare har yrket förändrats och då inte alltid till det bättre.

Hon tar det nya betygssystemet som ett exempel. Det sätter press på lärare och rektorer att elever helst inte ska underkännas.

Lärarnas villkor i Norrbotten

– Det får konsekvensen att det blir väldigt mycket dokumentation och en känsla att man ska ha ryggen fri. Ingen ska kunna anmärka på någonting. Och det sätter en press på lärare och skolledare som skapar stress, säger Ingrid Pihl. 

Effektiviseringar

Som i många andra kommuner i landet är det besparingar och effektiviseringar som gäller även i Piteå. I år minskades skolans budget med drygt 23 miljoner kronor. Bland annat innebär det att den extra grundbemanning som funnits  på högstadiet dragits in.

– Om vi ska ha kvar en husvikarie måste man minska på annan personal vilket leder till större grupper, konstaterar Ingrid Pihl.

Bättre arbetsvillkor

Om tolv år, 2031, kommer det att saknas 80.000 lärare och förskollärare, enligt en rapport från Skolverket. Ingrid Pihl menar lönerna måste höjas men även att arbetsvillkoren för lärarna måste förbättras.

– När man frågat lärare som lämnat yrket vad som skulle få dom att komma tillbaka så är det arbetsvillkoren, arbetsbelastningen och förutsättningarna för att lyckas med sitt arbete de nämner.

Rekommenderar inte 

Ingrid Pihl ångrar inte sitt yrkesval. Mötet med eleverna är det absolut roligaste med jobbet, säger hon. Men hon vill inte rekommendera sina barn att välja lärarbanan.

– Jag säger inte till mina egna barn att lärare är det du ska satsa på. Men det hade jag kunnat säga om det sett annorlunda ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarnas villkor i Norrbotten

Mer i ämnet