Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten bekämpade vindsbranden i flerfamiljshuset på Domherregränd på Hertsön i Luleå. Foto: Inger Haupt/SVT

Efter vindsbrand på Hertsön – samtliga lägenheter påverkade

Uppdaterad
Publicerad

Det brann i ett flerfamiljshus på Domherregränd på Hertsön i Luleå på fredagskvällen. En person fördes till sjukhus och alla lägenheter i huset har blivit skadade.

– Två tredjedelar av vinden är bortbrunnen och en tredjedel är väldigt skadad säger Verner Lundholm, räddningstjänstens insatschef.

Larmet kom vid 19.15 på fredagskvällen då någon ska ha sett rök bolma ut från taket på flerfamiljshuset.

Enheter från räddningstjänsten i Luleå, Råneå och Boden skickades till platsen, totalt tio enheter. Fem ambulanser var också på plats.

– Det ser ut att vara en kraftig vindsbrand och räddningstjänsten jobbar på. Dels med rökdykning för att hitta härden men man ska också lyfta på taket, meddelade Ulf Gille, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

En till sjukhus – lindrigt skadad

Polisen spärrade av området och evakuerade alla boende. En person fördes till sjukhus med lindriga skador. På gatan där det brann finns ett stödboende, där brukarna har evakuerats till ett tillfälligt boende.

Vid 21:45-tiden hade räddningstjänsten utökat sina insatser till 14-15 enheter. De fortsatte släckningsarbetet och rökdykningen inne i fastigheten samt försökte lyfta taket.

– Vi jobbar vidare med att försöka hitta brandhärden och kommer få jobba en bra stund till, meddelade Ulf Gille.

Dagen efter

Släckningsarbetet pågick till ungefär till 00-01 på natten, därefter övergick räddningstjänsten till eftersläckningsarbete, berättar insatschef Verner Lundholm. Runt 5 på morgonen lämnade samtliga enheter förutom en som bevakade platsen. Insatsen pågick till 8 dagen efter.

– Vi hade kraftig brand på vinden och jobbade med att begränsa branden till vinden fram till tolvtiden, säger Verner Lundholm, räddningstjänstens insatschef.

– Mellan 00 och 01 kunde vi arbeta med att bevaka att vi inte fick spridning nedåt och påbörja eftersläckningen.

Branden har orsakat omfattande skador. Samtliga lägenheter är rök- och/eller vattenskadade. Polisen rubricerar branden som mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.