Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser världen ut om den blir sju grader varmare än idag? Det undersöker konstnärsduon Bigert och Bergström genom ett nytt konstverk mitt på en myr i Abisko. Hör konstnären Mats Birget berätta mer i videon. Foto: Randi Gitz Johansen/SVT

Se projektet på myren i Abisko som visar jordens uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser världen ut om den blir sju grader varmare än idag? Konstnärsduon Bigert och Bergström tar experimentet längre än forskarna kan. På en myr i Abisko har de byggt skulpturala växthus inspirerade av forskningen i området.

På myren nedanför STF:s turiststation står fem växthus som skapar miljöer som är allt från 1,5 grader till sju grader varmare än temperaturen utanför.

-Vi har installerat instrument som mäter koldioxid, fukt och värme, berättar Mats Bigert, som är en av konstnärerna bakom projektet.

Klimatförändringar i Sverige

Kopplas ihop med utställning i Lund

Konstverket ”Sensing the Arctic” är bara ett i en lång rad av verk med klimattema som konstnärerna ägnat sig åt. De har bl.a placerat en gyllene räddningsfilt på Kebnekaises topp för att stoppa glaciären från att smälta.

Nästa sommar ska insamlad data från projektet i Abisko kopplas ihop med en utställning i Lunds botaniska trädgård: ”Gestaltade klimatframtider”.

Klimatforskning i fjällmiljö

I Abisko pågår mycket klimatforskning. Bland annat har forskare gjort små provrutor i terrängen med olika grad av ombonad miljö för att höja temperaturen. Där vill man sedan undersöka hur en högre temperatur kommer att påverka växtligheten.

Forskningen höjer temperaturen med 1,5 till 3 grader. Konstnärerna driver det längre. Hela vägen upp till sju grader.

Mats Bigert visar oss det största och högsta ”växthuset” som ska skapa det varmaste klimatet. Sju grader varmare än omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar SVT:s reporter Randi Gitz det dåliga med att tjälen smälter under myren. Foto: Randi Gitz Johansen/SVT

Sensing the Arctic

Sensing the Arctic är ett samarbete mellan konstnärsduon Bigert & Bergström och Forskningscentret för klimatpåverkan (CIRC), med stöd från Naturum Abisko och STF Abisko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet