Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar SVT:s reporter Randi Gitz Johansen hur klimatförändringarna får tjälen att smälta under myren. Foto: Randi Gitz Johansen/SVT

Se hur myren i Abisko ger vika när permafrosten smälter

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett stenkast från vägen mot Narvik utanför Abisko finns permafrost. Men den försvinner gradvis på grund av klimatförändringar.

Men vem vill egentligen ha frost året runt kanske du tänker? Tyvärr är saken mer komplicerad än så.

På vissa platser kan forskarna se att myrarna sjunkit markant i takt med att permafrosten smälter. Istället bildas blöthål och växthusgaserna metan och koldioxid frigörs.

Oroande utveckling studeras

Forskarna ser också att växtligheten ökar som ett tecken på att metangas släpps ut ur myren. Den ökade växtligheten tar upp en del av koldioxiden, så till viss del balanseras det. Trots det oroas forskarna över utvecklingen.

Klimatförändringar i Sverige

Permafrost finns än så länge på flera ställen i den nordligaste svenska fjällvärlden. Och på myrarna mäter forskarna bland annat hur mycket metangas som frisätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet