• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Luleå Öppenvårds beroendeterapeut Pär Landfors berätta om spelberoende. Foto: Filip Hannu / SVT

Larmet: Fler än någonsin har sökt hjälp för spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker hjälp för att komma ur ett spelberoende, enligt City öppenvård i Luleå. Coronapandemin och större medvetenhet ses som två orsaker.

Coronapandemin har inneburit isolering och en oro för framtiden och ekonomin. Den oron tillsammans med att medvetenheten om spelberoende bland allmänheten ses som två bakomliggande orsaker till den stora ökning som ses vid öppenvården.

– Det är beforskat att oro och stress utlöser den här typen av problem. Spel, alkohol eller droger blir sätt att lindra oron och hantera stress, säger beroendeterapeuten Pär Landfors.

Snabblån triggar spelberoendet

2019 infördes Spelpaus när regeringen beslutade om att försöka reglera marknaden. Beroendeterapeuten hör i sina möten att tjänsten hjälper – men samtidigt finns oseriösa aktörer som fortsatt kontaktar de som vill sluta.

Spelbeorende kontaktas också av kreditgivare som erbjuder lån som kan förvärra situationen.

– Ibland ser man hur det cyniskt varvas mellan spelreklam och reklam om snabba krediter utan prövning, säger Pär Landfors.

Skulle det behövas reglering där?

– Ja, absolut. Det triggar naturligtvis.

Upplever du att du spelar för mycket? Här kan du söka hjälp eller läsa mer:

Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende

1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”

Spelberoendegruppen i Piteå – för spelberoende och anhöriga

Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.