Lättare få tag i alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ställen i Norrbotten serverar alkohol. På bara tio år har antalet serveringstillstånd ökat med trettio procent.

Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. På en grillkiosk i Arvidsjaur har man serverat starköl och vin sedan 2007. Enligt ägaren är det endast ett fåtal gäster som väljer att spetsa till måltiden – men visst händer det. I Norrbotten har serveringstillstånden ökat med 30 procent mellan 2004-2014. I Sverige totalt är siffran 20 procent.

– Jag tror faktiskt att vi blir ju som mer europeér och så tror jag att folk vill ha möjlighet att ta sig ett glas öl eller vin, säger restaurangägaren Jan-Anders Sundin.

”Kan öka missbruk”

Vid ett bord sitter Rita Lindmark, från den närliggande byn Deppis, och äter lunch.

– Jag tycker att det är både på gott och ont det här. För det kan ju öka missbruket i samhället, säger hon.

Rita Lindmark får medhåll av chefen för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

– I ett folkhälsoperspektiv, som jag tycker är viktigast i dessa frågor, så tycker jag att det är bekymmersamt att allt fler restauranger får tillstånd. Det kryper närmare i vardagen.

Blandade åsikter

Tomas Karlsson och Marita Svensson är på väg från Oskarshamn till Nordnorge.

– Hade du kunnat tänka dig att ta en starköl eller ett glas vin till hamburgertallriken?

– Nej, jag dricker ingenting nuförtiden. Jag har lagt av. Jag har druckit för mycket, skrattar Marita Svensson.

Tomas Karlsson är inte lika tvärsäker – trots att Marita tvivlar på honom.

– Kanske. Det vet man ju aldrig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.