Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. På en grillkiosk i Arvidsjaur har man serverat starköl och vin sedan 2007. Enligt ägaren är det endast ett fåtal gäster som väljer att spetsa till måltiden – men visst händer det. I Norrbotten har serveringstillstånden ökat med 30 procent mellan 2004-2014. I Sverige totalt är siffran 20 procent.
– Jag tror faktiskt att vi blir ju som mer europeér och så tror jag att folk vill ha möjlighet att ta sig ett glas öl eller vin, säger restaurangägaren Jan-Anders Sundin.
”Kan öka missbruk”
Vid ett bord sitter Rita Lindmark, från den närliggande byn Deppis, och äter lunch.
– Jag tycker att det är både på gott och ont det här. För det kan ju öka missbruket i samhället, säger hon.
Rita Lindmark får medhåll av chefen för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
– I ett folkhälsoperspektiv, som jag tycker är viktigast i dessa frågor, så tycker jag att det är bekymmersamt att allt fler restauranger får tillstånd. Det kryper närmare i vardagen.
Blandade åsikter
Tomas Karlsson och Marita Svensson är på väg från Oskarshamn till Nordnorge.
– Hade du kunnat tänka dig att ta en starköl eller ett glas vin till hamburgertallriken?
– Nej, jag dricker ingenting nuförtiden. Jag har lagt av. Jag har druckit för mycket, skrattar Marita Svensson.
Tomas Karlsson är inte lika tvärsäker – trots att Marita tvivlar på honom.
– Kanske. Det vet man ju aldrig, säger han.