Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lars Munck om laxtillgången och vilka åtgärder han vill se i Kalix och Torne älv. Foto: Anders Hjertström/SVT

38 000 färre laxar har passerat Kattilakoski

Uppdaterad
Publicerad

Både Torne- och Kalix älvar ser ut att få ett sämre laxår än i fjol. SVT Norrbotten reste till Jockfall vid Kalixälven och träffade turistorganisationen Heart of Laplands Lars Munck som sitter lugnt i båten.

– Vi har haft ganska högt vatten och det gör att färre laxar tar sig upp genom laxtrappan, säger han.

I Torne älv har, fram till mitten av augusti, i runda tal 50 000 laxar passerat laxräknaren vid Kattilakoski i Övertorneå kommun. Motsvarande siffra vid samma tidpunkt förra året var över 88 000 registrerade laxar.

– Vi måste hålla koll på våra älvar och vildlaxar. Kalix och Torne älv är de absolut viktigaste älvarna för vildlaxen i Östersjön och står för hälften av stammen, säger Lars Munck, marknads- och produktutvecklare på Heart of Lapland.

Vill se åtgärder i älvarna

Laxtrappan i Jockfall i Kalix älv, där länsstyrelsen räknar, har omkring 8 500 laxar passerat i mitten av augusti, jämfört med strax under 18 000 under hela förra året.

– Vi kanske borde ha fler räknare i systemen både i Jockfall och i Kattilakoski för att få bättre koll. För Jockfalls del kan vi räkna de laxar som passerat uppströms, men vi vet inte hur mycket lax vi har nedströms älven. Samma sak gäller för Torne älv, säger Lars Munck.

Den vildfångade laxen från Östersjön och Bottniska viken står för en procent av all lax som säljs i Sverige. Den stora mängden lax som säljs och konsumeras är odlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.