Efter över tre års hantering av LKAB:s ansökan om att öka brytningstakten från 30 till 37 miljoner ton råmalm per år avvisas nu ansökan med hänvisning till brister i det samråd som genomfördes 2017.
Enligt domstolen har LKAB inte kallat till ett specifikt samråd för fastighetsägare med bergvärme, utan bara ett allmänt samråd för alla Kirunabor.
– Man hugger på en detalj som vi är beredd att rätta till i efterhand. Då säger domstolen att nu är det för sent, Anders Lindberg, presschef vid LKAB.
Det är en ansökan som har kostat LKAB mycket pengar och många arbetstimmar.
– Vi har gjort en grov bedömning och vi har lagt i runda tal 100 miljoner kronor på den här utredningen. Det är en extremt omfattande ansökan, troligen den största som är gjord i Sveriges historia, säger Anders Lindberg.
Kommer att överklaga beslutet
LKAB skriver att de kommer att överklaga domstolens beslut men de utgår från att överklagan inte får gehör och att de kommer att få börja om processen med en ny ansökan.
Finns det då risk för att gruvbrytningen i Kiruna måste stoppas ifall fortsättningen av processen inte faller ut till LKAB:s fördel? I videon förklarar Anders Lindberg mer om vad dagens besked innebär för LKAB:s framtid.
Oro över stadsflytten
Kirunas samhälle flyttar sitt centrum som följd av LKAB:s gruvbrytning som börjar gå allt längre in under den nuvarande stadskärnan. Men ”nya Kiruna” – stadsomvandlingen – är beroende av att gruvbolagets framtidssatsningar går i lås. Hör om oron för detta från riksdagsledamoten Linda Modig, C: ”Katastrof – hela stadsflytten hotas”
Bakgrund
- LKAB lämnade i juni 2018 in en ansökan om totalprövning av hela verksamheten i Kiruna för att modernisera och samla all verksamhet i ett tillstånd.
- Den samlade miljöprövningen för Kiruna avser en maxproduktion på 37 miljoner ton råmalm i Kirunagruvan och 23 miljoner ton färdiga produkter.
- Dagens tillstånd omfattar en maxproduktion på 30 miljoner ton råmalm i Kiirunavaara och 14,8 miljoner ton färdiga järnmalmsprodukter.
- Den ändrade volymen handlar inte om att bryta ut mer malm än vad som finns enligt gällande tillstånd, utan i vilken takt det kan brytas ut och förädlas, vilket är en byggsten i planen för LKAB:s klimatomställning.
- Nuvarande tillstånd för Kirunagruvan är inte tillståndsprövat enligt miljöbalken, som kom 1999, utan enligt en äldre miljölagstiftning. Förädlingsverksamheten i Kiruna har ett senare tillstånd, utfärdat 2005.
Källa: LKAB