Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Plötsligt kom det en karl från Australien med idéer”

Uppdaterad
Publicerad

Grafitmalmen i Nunasvaara utanför Vittangi har varit känd sedan 1918, men det är först nu som den är aktuell för storskalig brytning. Mineralletaren och Vittangibon P-O Sandström kan berätta om tidigare misslyckade försök i historien.

Efter det australiensiska bolaget Talgas provbrytningar ligger grafitblock i öppen dager i Nunasvaara. Men för P-O Sandström och andra mineralletare, prospekterare och gruvbolag har den varit känd under lång tid.

Grafitfyndighet i Hälsingland

Redan på 1930-talet var Nordstjernan, ett bolag i Johnsonkoncernen, på plats för att undersöka fyndigheten. Bolaget förnyade undersökningstillstånden under många år, men intresset riktade sig senare mot en grafitfyndighet i Hälsingland i stället.

Jakten på mineralerna

Även LKAB har brutit ut en liten del av grafiten i ett försök som inte slog väl ut. Enligt P-O Sandström handlar det om att ingen hittills har haft några bärkraftiga idéer om vad grafiten ska kunna användas till.

-  Men så helt plötsligt kom det en karl från Australien och han hade idéer, säger han.

Världsklass

Det var 2011 som Mark Thompson och hans bolag Talga resources fick upp ögonen för fyndigheten. Han visste var man skulle leta.

– Vi hittade resultaten av tidigare undersökningar i arkivet för Sveriges geologiska undersökning i Malå. Kvalitén på arkivmaterialet höll världsklass och det lockade oss till området, säger han.

Hans första försök handlade om att såga grafiten direkt ur berget och i en anläggning i Tyskland omvandla det till det endast ett atomlager tunna materialet grafen. De försöken pågår fortfarande, men nu är huvudspåret att bryta grafiten på traditionellt sätt, transportera det till en anläggning som ska byggas i Luleå och där tillverka ett anodmaterial för batterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet