Gruvnäringen har en lysande framtid i Malmfälten. LKAB har hittat sensationellt mycket malm vid sin senaste prospektering. Foto: SVT/Arkiv

LKAB har hittat mer järnmalm – ”sensationella” resultat i Malmfälten

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s resultat från prospekteringarna under 2021 visar på sensationellt goda resultat. Bland annat förlängs livstiden för dagens huvudnivå i Kirunagruvan med tio år.

LKAB skriver upp malmreserver och malmtillgångar väsentligt efter 2021 års prospekteringar, och det gäller gruvorna på alla orter, det vill säga Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

Den nya totala reserven och tillgången på järnmalm är nu fyra miljarder ton. Det ska jämföras med att LKAB sedan starten 1890 har brutit ut två miljarder ton.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Sedan 2018 har vi satsat 1,2 miljarder kronor på prospektering och enbart under 2021 har vi provborrat motsvarande 200 kilometer. Redan under 2020 utökades mineraltillgångarna avsevärt och i år ökade de ytterligare och uppgår totalt till närmare 2,8 miljarder ton. Målet om att säkerställa mineraltillgångar om minst 1 000 Mt i Kiruna, 500 Mt i Malmberget och 250 Mt i Svappavaara är därmed uppnått, vilket innebär att vi har goda förutsättningar för produktion fram till 2060, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling på LKAB..

Fynden i Kirunagruvan

De främsta fynden har gjorts i den befintliga Kirunagruvan där man räknar med att dagens huvudnivå som invigdes 2013 kan användas betydligt längre än vad man har trott – fram till 2046.

Det ger LKAB betydligt mer tid att planera för den framtida brytningen.

Lovande framtid

En sådan framtidsaspekt är den så kallade Per Geijer-malmen som ligger någon kilometer öster om Kiirunavaaragruvan. Den kan ses som LKAB:s framtid i Kiruna och för första gången kan LKAB visa med siffror på en lovande framtid för den malmens storlek.

– Vi kan för första gången redovisa resultat från den så kallade Per Geijer-fyndigheten norr om Kiruna. Där har vi hittills hittat drygt 400 miljoner ton i mineraltillgångar med höga järnhalter, och för oss innebär det att det bör finnas goda förutsättningar för en långsiktig framtid för vår Kirunaverksamhet, säger Pierre Heeroma, direktör.

Per Geijer-malmen är dessutom rik på fosfor som kan användas för tillverkning av konstgödsel, vilket kan bli en framtidsprodukt med tanke på prisstegringarna och kriget i Ukraina. Även sällsynta jordartsmetaller redovisas för första gången i prospekteringsresultaten.

Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Arkivbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Arkivbild. Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet