Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Arkivbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Arkivbild. Foto: Carl-Johan Utsi / TT

LKAB:s enorma vinst – delar ut drygt 12 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s helårsvinst mer än fördubblades 2021 och den statliga gruvkoncernen delar ut över 12 miljarder till ägaren. Inledningen på 2022 ser samtidigt starkt ut, med priser och premier på hög nivå för järnmalm, enligt bokslutet.

– Ja, det är det bästa vi gjort, säger Jan Moström, vd för LKAB, det är 26 miljarder på helårsresultat, så det är väldigt bra.

LKABs omsättning ökade med 50 procent och vinsten ökade med 130 procent. Och förklaringen är inte ökad produktion eller nya marknader, utan det handlar om den rejält ökade efterfrågan på järn och stål.

Gruvbrytning i Norrbotten

– Det är en större efterfrågan än vad det finns utbud säger Jan Moström, vi kör våra anläggningar så fort och så effektivt som vi bara kan.

LKAB redovisar en vinst före skatt på 3,2 miljarder kronor för fjolårets fjärde kvartal: Det kan jämföras med 3,9 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Järnmalmspriserna fortsatt höga

I sina utsikter för 2022 skriver LKAB att efterfrågan på högförädlade järnmalmsprodukter är fortsatt god.

”Järnmalmspriset och premier är under inledningen av 2022 på en fortsatt hög nivå”, skriver LKAB.

Gruvjätten flaggar för att man följer pandemins utveckling och att man är redo att anpassa verksamheten vid behov. Samtidigt fortsätter arbetet med att ta fram järnsvamp till kunder som tillverkar fossilfritt stål.

Utdelning till staten

Styrelsen, med den tidigare statsministern Göran Persson som ordförande, föreslår en utdelning till staten på 12,4 miljarder. Hör LKABs vd om hur mycket det blir per person i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet