Malmbergetbon John om LKABs tvärvändning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du en lycklig Malmstabo efter beskedet att LKAB tvärvänder. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB tvärvänder – överväger avveckling av östra Malmberget efter skalven

Uppdaterad
Publicerad

Helgens skalv i gruvan i Malmberget var enligt gruvbolaget LKAB på en sådan nivå att de nu anser att en avveckling av östra Malmberget är nödvändig.

LKAB ska nu ta kontakt med myndigheter för att diskutera läget för seismisk aktivitet.

– Vi förstår att vibrationerna under den gångna helgen varit obehagliga, och att de kan skapa en oro för framtiden, vilket vi tar på stort allvar, säger Michael Palo, affärsområdeschef Järnmalm på LKAB.

Söker legal grund

Så sent som under måndagen så var LKAB inte beredda att ändra sin hållning, men nu tvärvänder de och vill utforska möjligheten att avveckla östra Malmberget.

För att LKAB ska få avveckla östra Malmberget måste dock tillstånd till. Det finns inte i nuläget och därför vill gruvbolaget nu påkalla myndigheterna att se över situationen.

Företaget har sedan 2022 erbjudit boende i östra Malmberget att sälja sina fastigheter till marknadsvärde i Gällivare för att möjliggöra flytt för de som önskat. Hittills har 32 av 144 husägare tagit det erbjudandet och fått ekonomisk ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.