• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet berättar LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson hur gruvbrytningen kan påverkas. Foto: SVT

Nedstängning av kalkbrott på Gotland hotar LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Enligt LKAB hotas bolagets gruvbrytning om Cementas kalkbrott utanför Slite på Gotland stängs ned.

I början av juli beslutade Mark- och miljööverdomstolen att inte godkänna Cementas ansökan om fortsatt och utökat tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland efter den sista oktober i år.

LKAB får i princip all sin cement från Cementa och enligt LKAB riskerar beslutet att dra undan mattan för bolagets malmbrytning och även hota samhällsomvandlingen i Malmfälten.

– Kan vi inte hitta ersättningar till det här innan den sista oktober, och det är inte lätt, talar vi om produktionsbortfall på mellan 50 och 80 procent, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson.

Behöver snabbt hitta ny producent

Cementas miljötillstånd för kalkbrytning går ut den sista oktober och då måste brytningen upphöra.

– Då är miljöfrågan inte ens prövad. Domstolen konstaterar bara att Cementas miljökonsekvensbeskrivning är för dålig och avvisar ärendet, säger Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB.

Med de stora volymer det gäller för LKAB:s del är det svårt att hitta en ny producent med så kort varsel och dessutom hinna ställa om all logistik.

– Det är svårt att styra om logistik snabbt när det gäller så här stora volymer, säger Niklas Johansson.

Hör mer om hur gruvbrytningen kan påverkas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.