Bild på LKAB:s malmtåg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om LKAB:s nya jätteinvestering. Foto: Janerik Henriksson/TT

LKAB:s nya jätteinvestering ska få rull på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Statliga gruvjätten LKAB vill säkra sina malmtransporter på järnvägen och köper 49 procent av aktierna i Duroc Rail, som är specialiserade på hjulunderhåll för kalla klimat.

Affären är värd 75 miljoner och dessutom ska LKAB investera upp till 200 miljoner kronor för att bygga nya industrilokaler för Duroc Rail på det nya industriområdet Hertsöfältet i Luleå. Fabriken ska vara färdig 2025.

Enligt LKAB är syftet med affären att säkra de viktiga transporterna av malm från malmfälten till hamnen i Narvik.

– Det är bara järnväg som gäller för oss och kan vi då öka säkerheten att hjulen på vagnarna får det underhåll som de behöver så är det väldigt viktigt, säger Linda Bjurholt vd LKAB malmtrafik.

”En trygghet”

För LKAB handlar investeringen om att trygga underhållen av hjulen och vagnarna.

– Vi har nog med problem som det är i dag med underhåll på järnvägen och trängseln på malmbanan, säger Leif Boström direktör LKAB specialprodukter.

Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag ägs av svenska staten och har ungefär 4 500 anställda. Gruvjätten har verksamhet i tolv länder.

I klippet hör du om varför LKAB väljer att investera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.