Bildens vänstra del visar LKABs gruvchef Joel Kangas klädd i en arbetsjacka med reflekterande detaljer, stående i ett kontorsutrymme med en logotyp i bakgrunden. På den högra sidan av bilden syns en gruvgång med färgglada ljus som strålar ut, vilket tyder på en aktivitet relaterad till sprängning eller någon annan form av tunnelarbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när LKAB placerar ut geofoner under marken på olika platser i Kiruna, för att i framtiden kunna förhindra större skalv i samhället. Foto: Teuvo Palomäki /SVT/SVT Arkiv

LKAB:s nya verktyg ska förhindra större skalv i Kirunagruvan

Uppdaterad
Publicerad

LKAB installerar för första gången geofoner utanför gruvområdet, för att mäta tryckvågor som uppkommer på grund av gruvbrytningen. Syftet är i förlängningen att förhindra större skalv som påverkar de boende i samhället.

Under årens lopp har det varit flera gruvskalv i Kiruna och Malmberget.

Ett av Sveriges största gruvskalv, som gått under namnet ”Block 22”-raset, inträffade i maj 2020 i Kirunagruvan med magnituden 4,8 på Richterskalan.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Nytt verktyg ska hjälpa

LKAB tar nu geofoner till hjälp. De ska placeras flera hundra meter under markytan och flera kilometer från gruvan. Syftet är att i framtiden få ett säkrare värde på tryckvågorna och lokalisera var tryckvågorna uppkommit.

– Seismiska händelser är tryckvågor som uppkommer av sprängningar och ras i gruvan, säger Joel Kangas, gruvchef LKAB.

Kan undvika större skalv

Seismiska händelser påverkar samhället med skakningar som ger obehag och oro. Geofonerna som placeras utanför gruvområdet kommer att ge bättre möjlighet att kunna styra produktionen på ett sätt som gör att man kan undvika större skalv.

– ”Block 22”-raset var en stor seismisk händelse för då sjönk en stor del av markytan och det är det vi nu vill undvika, säger Joel Kangas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet