Jan Moström om östra Malmbergetborna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar vd Jan Moström vad LKAB gjort för de boende i området. Foto: Andreas Hult & Hans Sternlund/SVT

LKAB:s vd: Inga planer att ersätta boende i östra Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Trots helgens stora skalv, ser LKAB:s vd Jan Moström inga öppningar för att ersätta boende i östra Malmberget med nya fastigheter.

LKAB erbjuder sedan 2022 de 144 fastighetsägarna en monetär inlösning till marknadspris. Men frågan är vad erbjudandet är värt i praktiken.

Utbudet av villor i Gällivare-Malmberget är inte överväldigande. På sajten Hemnet finns tre villor till försäljning.

– Det är ett problem i Gällivare att det finns väldigt få bostäder och vi för en ständig dialog med Gällivare kommun om hur vi ska kunna öka byggandet, medger Jan Moström, vd och koncernchef vid LKAB.

30 miljarder på banken

Men han ser det ändå inte som en möjlighet att i egen regi bygga villor som ersättning till de boende i östra Malmberget, eller Malmsta som området också kallas.

Ni har 30 miljarder på banken, ni skulle inte ha råd att vara lite schysstare mot de som bor där bland skalven?

– För att vi ska kunna vara, om vi ska kalla det schysst, så måste de som bor i Malmstaområdet omfattas av våra miljövillkor. Och de gör de ju faktiskt inte, säger Jan Moström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.