Malin Regnefjord, förbundsordförande på Kommunal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gruvschemat” har minskat stress och sjukskrivningar på ett äldreboende i Gällivare – hör Kommunals Malin Ragnegård ge råd till arbetsgivaren. Foto: Elias Paulsson/SVT

Gällivare äldreomsorg testar LKAB:s gruvschema – så har det gått hittills

Uppdaterad
Publicerad

Kan personal inom äldreomsorgen jobba liknande skift som i gruvan? Det testar Enen's vård- och omsorgsboende i Gällivare, som inspirerats av närliggande gruvjätten LKAB. Tanken är att minska personalbristen i branschen – och hittills har det gett positiva effekter.

Äldreomsorgen har de senaste åren haft problem med att få personal att stanna kvar. Enligt Malin Ragnegård, förbundsordförande på Kommunal, är man trött och uppgiven.

– Man upplever att man höjt sin röst och sagt ifrån väldigt länge men att ingen lyssnar, säger Malin Ragnegård.

Vårdkrisen i Norrbotten

Malin åker just nu runt i Norrbotten och besöker olika äldreboenden för att höra hur personalen har det och om de har några förslag på förbättringar.

Så är det nya schemat

På Enen's vård- och omsorgsboende i Gällivare har man inspirerats av den närliggande gruvverksamheten och på personalens eget bevåg infört ett schema som går ut på att personalen jobbar en dagsvecka, en kvällsvecka och sedan är lediga en vecka.

Arbetssättet infördes i oktober och har sedan dess gett positiva resultat.

– Man känner ett större lugn, man känner sig piggare och sjukskrivningarna har gått ned, säger Malin Ragnegård.

Får bättre återhämtning

Susanne Näslund jobbar som undersköterska på den avdelning som har anammat metoden.

– Det ger en bättre återhämtning och inte det där dåliga samvetet av att man inte skulle hinna med, säger Susanne Näslund.

Nu är det upp till ledningen och politikerna att besluta hur de ska ta detta vidare, men under tiden tänker Susanne och hennes kollegor fortsätta som vanligt.

– Vi kommer köra på med den här metoden tills vi får ett nej, säger Susanne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet