Sedan den 1 november ska arbetskraftsinvandrare i Sverige ha en lön som uppgår till minst 80 procent av medianlönen i landet.
Det innebär att den som söker arbetstillstånd i Sverige måste tjäna minst 27 360 kronor i månaden – en ordentlig höjning från 13 000 kronor.
För att beviljas arbetstillstånd kan man inte heller ha två olika jobb som tillsammans gör att man uppnår den summan.
Slår hårt mot Norrbotten
I Harads hotas ett äldreboende att få stänga ned delar av verksamheten eftersom elva personal hotas av utvisning på grund av kravet.
Region Norrbotten ser allvarligt på situationen och menar att personalbristen i såväl offentlig som privat sektor kan bli ännu större.
– Man har inte tagit de regionala perspektiven i beaktande. Norrbotten kommer få bekymmer att bemanna den offentlig sektorn som är grunden för välfärden, säger regionrådet Anders Öberg (S).
Synkar inte med satsningarna
Flera av länets kommuner behöver dessutom växa befolkningsmässigt för att möta de stora industrisatsningar som redan inletts.
– Det ligger extremt dåligt i tiden att vi nu får den här pålagan som omöjliggör bemanningen. Vi kommer ju behöva många fler, säger Öberg.
”Regeringen behöver förstå”
Han tycker att kommuner och regionen bör undantas från kravet eftersom flera bristyrken har en ingångslön under 27 360 kronor.
– Regeringen behöver förstå att situationen är annorlunda i norra Sverige. Vi har inget överflöd av arbetstagare som går att anställa, då hade vi gjort det. Det här omöjliggör satsningarna vi behöver göra.
I klippet berättar Anders Öberg hur Norrbotten påverkas av inkomstkravet.