Två personer åker längdskidor på snötäckta spår i en skogsmiljö. Den ena åkaren har på sig en lila jacka, medan den andra är klädd i svart. Träden i bakgrunden är täckta av snö, vilket skapar en vintrig atmosfär.  Bild nummer två är ett porträtt på Andreas Almqvist, verksamhetsledare LTU, Han har blåkantade glasögon och blå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Forskare ut i fält” i klippet Hör Andreas Almqvist, verksamhetsledare LTU, om nya satsningen på idrottsforskning. Foto: Marko Säävälä/ TT/Maria Sjölund/SVT

LTU-forskning ska maxa elitidrottarnas prestation

Uppdaterad
Publicerad

Ett kompetenscentrum för elitidrott. Det är vad LTU satsar på i sin nya tvärvetenskapliga forskning.

– Jag tror absolut på att förbättra elitidrott med vetenskap, säger Karin Stolt-Halvarsson, alpin- och skicrosschef.

I dag, måndag invigdes det nya centrumet för idrotts- och prestationsteknologi (SPORTC). Det är en tvärvetenskaplig satsning där LTU:s fem institutioner alla kommer att jobba närmare idrotten.

Praktiskt arbete

Forskarna ska vara med i vallavagnen, i skidbacken och i idrottshallarna.

– Det här innebär att våra forskare kommer att vara ute i praktiken. Att de kommer nära, säger verksamhetsledaren Andreas Almqvist.

LTU:s satsning på SPORTC har fokus både på prestation och teknologi. Satsningen görs i samarbete med Sveriges olympiska kommitté, specialidrottsförbund, idrottsföreningar, regionala och kommunala organ, samt näringslivet.

– Jag tror att teknologin har en jättestor potential att stärka vår internationella konkurrenskraft, säger Kent Lindahl, Riksidrottsförbundet.

Vill skapa innovationer

Förutom att skapa möjligheter för elitidrottare att ha dubbla karriärer är förhoppningen att det ska leda till riktiga innovationer som både främjar idrotten och hälsan.

LTU:s fem institutioner satsar på idrotten

Institutionerna som ingår i det tvärvetenskapliga arbetet:

  • Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
  • Institutionen för hälsa, lärande och teknik
  • Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
  • Institutionen för system- och rymdteknik
  • Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Källa: Luleå tekniska universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.