”Vilken milstolpe” – i klippet berättar Linda Wikman och Anton Norberg om det stora muddringsprojektet som nu pågår för att bygga ut Luleå hamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilken milstolpe” – i klippet berättar Linda Wikman och Anton Norberg om det stora muddringsprojektet som nu pågår för att bygga ut Luleå hamn. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Luleå hamn – här pågår Sveriges största muddringsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Luleå hamn ska bli Sveriges näst största hamn. Två av världens största muddringsverk är på plats för att muddra Sandgrönnleden, en första fas i arbetet att djupa och bredda farleden in till Luleå.

Muddringsprojektet vars förberedelser pågått i mer än 10 år är nu verklighet då första skopan når botten.

– Efter projektering, miljötillstånd och upphandlingar så är vi i ett genomförande, säger Linda Wikman, projektledare för Luleå hamn.

Industriboomen i norr

Avgörande för jätteprojektet

Luleå Hamn tillsammans med Sjöfartsverket ansvarar för projektet Malmporten. Muddringen av Sandgrönnleden, Sandöleden och den nya djuphamnen är en avgörande del av projektet i att bygga ut hamnen.

Tidsplanen

Totalt kommer fyra muddringsverk att gräva, varav Mangor och Simson är två av världens största muddringsverk, för att göra hamnen och farleden in till Luleå djupare och bredare.

Muddringen och djuphamnen i sin helhet beräknas vara klar till 2028-2030.

LULEÅ HAMN

Projekt Malmporten, som är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid, ska bidra till effektivare sjötransporter och trygga sjöfarten i Luleå för en lång tid framöver. Luleå Hamn kommer att kunna ta emot tre till fyra gånger så mycket gods som i dag när allt är klart

År 2030 ska Luleå hamn vara Sveriges näst största hamn.

Källa: Luleå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet