Hösten 2018 infördes lärplattformen som når 19 000 elever, vårdnadshavare och lärare och som främst är till för sjukanmälningar och skolmeddelanden.
Det är som en digital form av de gamla lapparna som lärarna brukade skicka med eleverna hem.
”Partipolitisk PR”
Men den stora räckvidden är också attraktiv för olika föreningar som vill in på lärplattformen för att sprida sina budskap.
Under de senaste veckorna har både organisationen Barn till föräldrar i fängelse och Unga Örnar släppts in för att göra ”reklam” för sina organisationer.
I Unga Örnars fall påstod sig organisationen vara partipolitiskt obunden och uppmanade alla elever från klass sex till klass nio att anmäla sig till en utbildningsdag under påsken om näthat.
– Unga Örnar är en del av Socialdemokraterna och arbetarrörelsen och borde inte få tillstånd att göra PR för sitt event. Det strider mot kravet på likabehandling och förbudet att sprida politisk propaganda, skriver Rebecca Weidmo Uvell som JO-anmält skolchef Maarit Enbuske och IT-chefen Britt-Marie Ejnestrand.
”Nej till allt”
Men Luleås skolchef Maarit Enbuske backar direkt när SVT Nyheter Norrbotten når henne för en kommentar.
– Jag har förstått att Unga örnar förknippas med Socialdemokraterna och vi inom barn- och utbildningsförvaltningen ska vara partipolitiskt obundna och inte lägga ut sådana meddelanden. Vi plockade därför bort det i fredags, säger hon.
Så du tycker att Luleå kommun förtjänar kritik från JO i det här fallet?
– Nja, den som har gjort det här har gjort det i god tro, för att det handlar om att diskutera en så viktig fråga som näthat. Men vi måste bli mycket mer försiktiga när det gäller föreningar som vill in på vår lärplattform.
Barn-och utbildningsförvaltningens ledning kommer i nästa vecka diskutera frågan om vad som ska tillåtas på lärplattformen.
– Jag är inne på att vi ska säga nej till alla föreningar och att ska hålla det rent. Meddelandena ska bara vara mellan skolan och hemmen, säger Maarit Enbuske.