bild på ett tråg med köttbullar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att servera köttbullar och makaroner kan vara olämpligt – utbildningsnämndens ordförande förklarar varför i klippet. Foto: Arkiv

Luleå kommun ratar förslag om köttbullar och makaroner i skolan varje dag

Publicerad

Det blir inga köttbullar och makaroner varje dag för skolbarnen i Luleå kommun. E-förslaget som samlat 1 167 röster har avslagits.

– Köttbullar och makaroner kan i sig vara bra, men inte varje dag, säger Maritha Meethz (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Initiativtagaren menar att det är ett sätt att minska specialkosten i skolorna, få fler barn att äta av skolmaten och att eleverna därför presterar bättre.

Argument som utbildningsnämnden menar går emot det redan pågående arbetet ”måltidsresan”, som syftar till att göra skolmåltiderna mer varierade och öka elevinflytandet.

”Allt för ensidig kost”

Förslaget att servera köttbullar och makaroner kan vara olämpligt av flera skäl, menar nämnden.

Utbildningsnämnden anser att förslaget skulle gå emot gällande lagstiftning, nationella riktlinjer och barn och elevers rättigheter.

– Livsmedelsverkets generella kostråd och riktlinjer för skolmåltider visar på en bred och allsidig kost, att servera köttbullar och makaroner varje dag skulle bli en allt för ensidig kost, säger Meethz.

Uppmanar till att delta vid matråden

Hon poängterar att elever som vill vara med och påverka menyn gör det bäst genom att delta vid matråden som hålls på skolorna varje år.

Bollnäs kommun fick stor uppmärksamhet när kommunen bestämde sig för att testa servera just köttbullar och makaroner som fast rätt på skolmatsmenyn. Sedan dess har det testats på andra håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.