Svenska kyrkan ger sig in i debatten om gruvan i Kallak. Biskop Åsa Nyström och ärkebiskop Antje Jackelén har skrivit ett öppet brevtill regeringen. Foto: Emma Berkman/Luleå stift, Jan Nordén/Ikon

Luleås biskop: En gruva i Kallak är inte andligt hållbar

Uppdaterad
Publicerad

Luleås biskop Åsa Nyström har tillsammans med ärkebiskop Antje Jackelén författat ett brev till regeringen. De tar ställning i frågan om eventuell gruvbrytning i Kallak, Jokkmokks kommun, och menar bland annat att en gruva inte är andligt hållbar.

– Vem ska betala priset för det regeringen kallar för den gröna omställningen, skriver de i brevet.

Svenska kyrkans representanter radar upp olika argument i brevet och återkommer ofta till ordet hållbart. I Kallak är det tänkt att man ska bryta järnmalm och de anser att det redan görs på tillräckligt många platser i Norrbotten.

”Svenska kyrkan har en ambitiös färdplan med målet att uppnå klimatneutralitet för vår egen verksamhet till år 2030. Vi är således kraftigt engagerade för en grön omställning. På teologisk grund arbetar vi med ett fyrfaldigt hållbarhetsbegrepp: ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt-existentiellt. Gruvetableringen i Gállok är i konflikt med hållbarhetens alla fyra dimensioner”, står det i brevet.

Gruvbrytning i Kallak

Argumenten som nämns:

  • inte miljömässigt hållbar
  • inte socialt hållbar
  • inte samhällsekonomiskt hållbar
  • inte existentiellt och andligt hållbar
  • att ta moraliskt ansvar

Hot mot andliga folkhälsan

Kring den andligt-existensiella delen kriver de bland annat:

”Genomgripande och riskfyllda miljömässiga, ekonomiska och sociala omdaningar hotar även den existentiella och andliga folkhälsan. Jokkmokk är samiskt kärnområde i svenska Sápmi sedan långt innan Sverige blev en nation.”

Läs hela brevet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet