Lulebos vd Erik Öhrling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Överspelat” – så upplever Erik Öhrling, Lulebos vd, läget när härvan kring bostadsbolaget nu är uppe i hovrätten. Foto: Johan Jonsson/SVT

Lulebohärvan nystas upp igen – många miljoner saknas

Uppdaterad
Publicerad

Lulebohärvan är nu uppe i hovrätten. Efter rättegången i tingsrätten, som åklagarna förlorade, har man vid Lulebo inte några stora förhoppningar om utgången.

– Det är mer eller mindre överspelat, säger Erik Öhrling, bostadsbolagets vd.

I juni 2022 väcktes åtal mot en tidigare chef och fem företagare för att ha lurat det kommunala bostadsbolaget Lulebo på flera miljoner, i det som blivit känt som Lulebohärvan – den största rättegången någonsin i Norrbotten.

Några månader senare så friade tingsrätten samtliga åtalade. Åklagarna valde att överklaga delar av domen och nu har hovrättsförhandlingarna startat mot den tidigare chefen samt en av företagarna.

Miljonsvindel på Lulebo

Lulebo har fått tillbaka drygt 12 miljoner av de 20 miljoner kronor som saknades och har inga större förhoppningar om utfallet av den pågående hovrättsförhandlingen som förväntas pågå till mitten av november

”Har inte drabbat hyresgäster”

Trots att omkring 8 miljoner kronor fortfarande saknas så har det inte drabbat några hyresgäster, enligt Lulebos vd:

– Det finns ingen hyreshöjning som kan kopplas till att vi saknar pengar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet