Det var i slutet av april som det kommunala bostadsbolaget i Luleå slog larm om ekonomisk brottslighet och fakturafiffel under två års tid.
Det handlar bland annat om luftfakturor och Lulebo ansågs ha svindlats på upp mot tio miljoner kronor – kanske mer.
Driver upp utredningstempot
I centrum för Lulebohärvan står en tidigare toppchef i bolaget och en företagare, som suttit anhållna för grov trolöshet mot huvudman och försök till grov trolöshet mot huvudman, men båda två är frisläppta sedan i somras.
– Förundersökningen pågår alltjämt och misstankarna mot de två personerna har stärkts, sade kammaråklagare Rickard Finnberg i ett pressmeddelande i mitten av juni 2020.
Sedan dess har det varit tyst om förundersökningen, tills nu. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten har kammaråklagare Rickard Finnberg beslutat att driva upp tempot rejält i förundersökningen.
Nya tillslag av polisen
Under stor sekretess ska polisen under måndag och tisdag genomföra tillslag hos ett femtontal personer som representerar andra företag i Luleå och de ska hämtas in för förhör.
Det betyder att Lulebohärvan växer, och de två huvudmännen ska enligt uppgift också tas in för nya förhör och det kan leda till nya anhållanden och häktningsframställningar.
– Jag har inga som helst kommentarer till de uppgifterna, säger kammaråklagare Rickard Finnnberg.
Men förnekar du det här?
– Varken eller. Jag avstår helt och hållet från att kommentera uppgifterna. Först framåt onsdag kan ni försöka igen. Det är ingen idé före det.
Samma korthuggna besked kommer från Kent Ögren, Lulebos ordförande.
– Inga kommentarer, säger han.
Förhör:
Kallelse till förhör
- Innan du som är misstänkt för brott blir kallad till förhör har polisen vanligtvis redan förhört målsägaren, det vill säga den som blivit utsatt för brottet. Polisen kan också ha förhört eventuella vittnen och arbetat med att hitta och säkra teknisk bevisning.
- I regel är du som är misstänkt för brottet bland de sista att förhöras. Du får kallelse till förhör via brev, telefon eller sms.
- Om du som misstänkt är svår att nå eller om kallelsen har gått ut två gånger till dig utan att du har hört av dig, kan du bli hämtad av poliser.
- Är du under 18 år ska en vårdnadshavare normalt kallas till förhöret. I vissa fall kan även socialtjänsten vara med vid förhöret.
Förhör
- Under ett förhör kontrollerar polisen din identitet och du får veta vilka brottsmisstankar som riktas mot dig. Du får möjlighet att lämna din berättelse om den inträffade händelsen och din inställning till brottsmisstanken.
- Vanligtvis får du gå efter förhöret, men om du är misstänkt för ett grovt brott kan en åklagare besluta om att du blir anhållen. Faktorer som bedöms är om det finns risk för att du kan förstöra den pågående utredningen, om det finns risk att du fortsätter att göra nya brott samt om det finns risk att du flyr.
Källa: polisen.se