Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör naturvårdshandläggare Alexandra Lindmark berätta om den lyckade häckningen och vad det kan betyda för arten i framtiden. Foto: Amanda Liikamaa/SVT och Arkivbild

Lyckad häckning för den hotade vitryggiga hackspetten

Uppdaterad
Publicerad

Ett par av den akut hotade vitryggiga hackspetten har haft en lyckad häckning i Norrbotten – och fått två ungar. Samtidigt har det varit ett lyckat år för arten i hela landet.

Den vitryggiga hackspetten har dykt upp på fler matningsstationer i Norrbotten de senaste vintrarna. I år har tre par och sju ensamma individer observerats.

Hackspettsparet fick ungar

Ett av paren bestämde sig även för att häcka. Paret fick ungar, minst två stycken, som efter en tid har lämnat boet.

Häckningen är den första konstaterade i Norrbotten sedan 2012.

– Jätteroligt att de gick till häckning och dessutom fick ungar, säger Alexandra Lindmark, naturvårdshandläggare och som jobbar med hotade arter på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Häckningen skedde även i närheten av stödutfodringar som länsstyrelsen tillsammans med Norrbottens Ornitologiska förening under några vintrar placerat ut i lövskogsområden.

Lyckat år för arten i hela landet

Det har även varit ett lyckat år för den hotade arten runt om i landet. Inom Naturskyddsföreningens projekt för den vitryggiga hackspetten har det konstaterats elva bekräftade häckningar, det innebär att det bor minst 60 stycken ute i skogarna. Det är det bästa resultatet på mycket länge.

Enligt föreningen beror ökningen i i stor utsträckning på arbete med att återskapa vitryggens livsmiljöer, gamla lövskogar med mycket död ved, och att vitryggar flugit in i norra Sverige från Finland.

Hör Alexandra Lindmark om häckningen i videoklippet.

Om vitryggig hackspett

  • Den vitryggiga hackspetten är idag en av Sveriges mest hotade arter. Den är klassad som akut hotad av Artdatabanken och har varit det sedan 1970-talet.  
  • Arten lever i skogar med gott om lövträd. Det ska inte bara vara levande träd, utan även död lövved. Där hittar hackspetten sin föda som består av bland annat insektslarver.  
  • Den främsta orsaken till artens snabba tillbakagång är det senaste seklets storskaliga förändringar av skogslandskapet, huvudsakligen som en följd av hur skogsbruk har bedrivits. Lövrika skogar har i stor skala ersatts av barrskogar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.