LKAB har erbjudit sig att flytta kyrkan till säker mark men Gällivare församling vill hellre satsa på verksamhet och personal i stället för driftkostnader för kyrkor, och har ansökt om att riva Malmbergets kyrka.
– Vi använder inte kyrkan och vi har inget behov av att använda den och då är det kanske onödigt att flytta den, säger Tomas Junkka (S), ordförande i kyrkorådet.
Länsstyrelsen har sagt nej eftersom man anser att kyrkan från 1944 innehåller höga kulturvärlden. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen nekat prövningstillstånd och därmed har frågan nått vägs ände.
Kyrkans inkomster minskar stadigt
Frågan har följts med intresse i kyrko-Sverige. Det är ett ständigt minskande medlemsantal som är orsaken till att många församlingar inom Svenska kyrkan har för många och för kostsamma lokaler.
Färre som döps, fler som begär utträde och eller avlider – det innebär minskade inkomster. Men det är ingen enkelt sak att göra sig av med kyrkor.
Skyddad av lagen
Markus Dahlberg, chef för enheten för kulturarvsstöd på Svenska kyrkan, säger att det är högst en handfull kyrkor som säljs varje år. Då handlar det om kyrkor som inte är skyddade av kulturmiljölagen, vilket till exempel Malmbergets kyrka är.
När det gäller skyddade kyrkor är det däremot mycket ovanligt.
– Då gäller det att hitta en köpare som är beredd att acceptera de inskränkningar som det faktiskt innebär. Det gör att det sällan är ett alternativ, säger Dahlberg.
Att få tillstånd att riva en skyddad kyrka har knappast hänt om inte kyrkan har förstörts av en brand eller är nedgången bortom räddning.