En man, Malmbergsbon Bengt Persson, står  i en svart pufferjacka står framför en villa med en röd entrétrappa. Han gestikulerar med händerna och verkar vara i en diskussion. I bakgrunden syns flera träd och en grön soptunna vid sidan av huset. Det är en kall och snöig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”17 års lidande” – hör irritationen som växer hos Malmbergsbon Bengt Persson. Foto: Hans Sternlund/SVT

Malmbergsbor kräver nya bostäder – men besked dröjer

Publicerad

LKAB har lovat att verka för en avveckling av hela det skalvdrabbade området i östra Malmberget. Men besked om hur det ska gå till dröjer – och nu växer irritationen bland de boende i området.

I oktober slog LKAB och länsstyrelsen fast att gränsvärdena för vibrationer från gruvbrytningen överskrids mer ofta än vad som är tillåtligt. LKAB ska därmed verka för en avveckling av området.

Det finns 144 villor i östra Malmberget och LKAB har redan löst in ett 20-tal genom frivilliga överenskommelser.

Inget löfte om nyckel mot nyckel

I onsdags hade LKAB kallat till informationsmöte om miljön i östra Malmberget och det väckte en förhoppning om att frågetecknen kring den fortsatta processen skulle rätas ut.

De boende framförde gemensamt kravet att de ska ersättas med nya boenden enligt principen nyckel mot nyckel. Men några sådana utfästelser kunde LKAB:s representanter ge.

”Otröstligt barnbarn”

Bengt Persson och Maria Olofsson är två av villaägarna som var besvikna efteråt.

– Vi är inne på 17:e året i den här situationen och man börjar bli så smått less, säger Maria Olofsson.

Bengt Persson beskriver en situation där han inte vill ha barnbarnet hemma hos sig när det finns risk för stora skalv från gruvan.

– Han var helt otröstlig när han vaknade av att det small här klockan tio en kväll. Nu vill jag inte ta hit honom mer, säger han.

LKAB:s svar

Wesley Overklift vid LKAB:s samhällsomvandling uppmanar de boende att ha is i magen, tydligare besked kommer förhoppningsvis strax efter årsskiftet.

– Det är en lång och noggrann process och jag vill inte att någon ska tro att det kommer att gå väldigt fort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.