Så här såg det ut för sex veckor sen i Kallak-området. Tunga lastbilar med släp som under polisbevakning körde in till sprängningsområdet för att lasta malmen.
Så här ser det ut idag inne på ett industriområde i Jokkmokk. 16 högar med sten och malm i olika blandningar ligger öppet för väder vind.
-Vi hade förväntat oss att högarna skulle förvaras inomhus under mellanlagringen, säger Bengt Nilsson, avdelningschef vid Samhällsbyggnadskontoret i Jokkmokk.
VD:n för Jokkmokk Ironmines, Fred Boman, säger att orsaken till att malmen finns kvar i Jokkmokk beror på att det finska företag som ska krossa och analysera malmen inte har kunnat ta emot den, men snart ska den gå iväg till Finland, säger han och hävdar att det inte finns några farliga substanser i materialet som kan lakas ur om det regnar och blåser.
-Är det här anmälningspliktigt? frågar vi Bengt Nilsson
-Det är anmälningspliktigt om det går över 20 ton och av era bilder framgår det klart att det är mer än 20 ton.
Kontroll idag
Idag, onsdag, ska Jokkmokks miljöinspektörer kontrollera malmupplaget och sedan rapportera tillbaka till Bengt Nilsson.
Jokkmokk Ironmines har vid två tillfällen tidigare missat när det gäller tillstånden. Bland annat hade bolaget provborrat utan att ha en giltig arbetsplan med tillstånd från markägaren.
Så här sade man i somras från Bergstaten som är den myndighet som handlägger tillståndsfrågor för gruvbranschen.
-Man kan inte begå den typen av överträdelser, det i sig kan ligga till grund för att vi antingen kan upphäva det tillstånd som finns eller att man inte beviljar nya tillstånd. Om den här sortens överträdelser skulle fortsätta att upprepas och det skulle bli aktuellt med en ny tillsyn, då är det ju väldigt graverande att det finns ett antal sådana här händelser och det är därför vi har markerat så här allvarligt till bolaget, att vi vill se en skärpning här, sade chefsjuristen på Bergstaten, Linda Ylivainio till Nordnytt den 25 juli 2013.
-Nu har malmen legat där i sex veckor, vad säger du om det?
-Det känner jag är litet märkligt att det är så för vi har inte sett det, det är en nyhet för oss, säger Bengt Nilsson, avdelningschef vid Samhällsbyggnadskontoret i Jokkmokk.