Monica Perdal-Täikkö (V),gruppledare i Haparanda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ifrågasätter V-politikern drogtester på skolor i Haparanda – förklarar problemen hon ser med testandet. Foto: Mattias Persson Suorra/SVT

Många frågetecken kring drogtester i Haparandas skolor

Publicerad

Drogtester i skolan ska utredas i Haparanda. Frågorna är många – ska till exempel polisen kallas in vid positivt testsvar?

När kommunfullmäktige i Haparanda beslutade att ge kommunstyrelsen i uppdrag att bereda frågan om frivilliga drogtester i skolan, väcktes en hel del frågor hos Vänsterpartiets gruppledare Monica Perdal-Täikkö.

– Haparanda har stora problem med droger och förslaget i sig är bra, men frågan är hur det görs på rätt sätt, säger hon.

”I grunden en bra idé”

Enligt en av Sveriges grundlagar får inte kroppsliga ingrepp ske utan den enskildes samtycke. Eleven behöver veta varför testet genomförs, hur det ska genomföras samt hur resultatet ska användas.

– Förslaget om frivilliga drogtester i skolan är i grunden en bra idé. Vi vet att det förekommer droger på skolan, eftersom vi har haft narkotikahundar på skolorna och de har hittat spår efter narkotika, säger Monica Perdal-Täikkö.

I klippet hör du varför politikern ändå ifrågasätter drogtester – och vilka farhågor hon har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.