Skolkorridor med skåp, elever syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Söderholm (M) berätta om hur och varför de vill införa drogtester i Haparandaskolorna. Foto: Pontus Lundahl/TT

M-politiker vill införa drogtester i skolan i Haparanda

Publicerad

Allt fler skolor drogtestar elever i hopp om att motverka droganvändning – och snart kan det vara på gång i Haparanda som har stora problem. Skolorna kan dock inte tvinga eleverna att testa sig.

Frågan om att införa frivilliga drogtester har skickats vidare från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen för beredning.

Moderaten Sofia Söderholm menar att införandet kan vara ett led i att förhindra att ungdomarna kommer i kontakt med droger och kan bli stärkta i att säga nej om de erbjuds att ta droger.

”Det är värt det”

Områdespolisen Hans Innala bekräftar situationen med knark bland unga.

– Det finns en påtaglig problematik med droger i tidiga tonåren här i Haparanda. Det gäller både användande och drogförsäljning där många tips kommer från allmänheten, säger han.

Problemet med droger hos unga har enligt områdespolisen ökat under senare år. Nu är Sofia Söderholms förhoppning är att införandet av drogtester kommer att medföra en minskning i skolan.

– Om det kan få en enda elev att tacka nej, då tycker jag att det är värt det, säger Söderholm.

Frivilligt drogtest

En viktig del i upplägget är att drogtestet ska vara frivilligt. Grundlagen skyddar nämligen människor från kroppsliga ingrepp, om det inte sker med samtycke. Eleven ska alltså kunna tacka nej till drogtester.

I andra kommuner där man infört frivilliga drogtester, har de som vill skrivit på ett avtal, där man går med på att slumpmässigt bli erbjuden ett drogtest.

Hör Söderholm om drogtestningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.