De lövsångare som ringmärktes i Sverige 2023 var bara hälften så många som de som 2020. Minskningen har pågått en längre period, men har varit extra kraftig de senaste tre åren. Varför vet man inte, men kartläggningen av fågeln fortsätter.
Lövsångare trivs kallt
Åke Lindström vid Lunds universitet har hand om ett annat system av fågelräkning genom att man lyssnar i skogen. Han förklarar att lövsångaren är en art som trivs i kallt klimat och att detta skulle kunna vara en förklaring till minskningen medan gransångaren som trivs bättre med värme ökar. Men det är spekulationer.
– Summa summarum går det inte bra för lövsångaren i Sverige de senaste 10-15 åren och det går sämre i söder än i norr, säger Åke Lindström.
Tidigare ankomst skapar osynk
Thord Fransson vid Naturhistoriska riksmuseet berättar att man ser att fåglarna har börjat komma tidigare till parningsplatserna i norr. En teori är att det varmare klimatet kan skapa en osynk mellan när hanar och honor kommer till parningsplatsen.
Men eftersom lövsångarna flyger hela vägen över Saharas öken till västra och södra delarna av Afrika så är det många faktorer längs vägen som kan spela roll.
Minskat i Finland och Danmark
Lövsångarna har minskat kraftigt under lång tid i Finland och Danmark. I Norge ses ingen större förändring sedan 2006.
Ringmärkare Keith Larson tror inte att minskningen har med klimatet att göra.
Följ med ut i den dimhöljda sommarmorgonen och se när han ringmärker.