lövsångare fast i ringmärkarnät

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ringmärkarna nyttja lövsångarhanarnas starka revirkänsla när de ska fånga fåglarna. Foto: Randi Gitz/SVT

Sveriges vanligaste fågel minskar i antal – se ringmärkningen i Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges vanligaste fågel sjunger på ett sätt som nog är lika känt som vågskvalp och myggsurr. Men något har hänt – lövsångaren minskar i antal och man vet inte varför.

De lövsångare som ringmärktes i Sverige 2023 var bara hälften så många som de som 2020. Minskningen har pågått en längre period, men har varit extra kraftig de senaste tre åren. Varför vet man inte, men kartläggningen av fågeln fortsätter.

Lövsångare trivs kallt

Åke Lindström vid Lunds universitet har hand om ett annat system av fågelräkning genom att man lyssnar i skogen. Han förklarar att lövsångaren är en art som trivs i kallt klimat och att detta skulle kunna vara en förklaring till minskningen medan gransångaren som trivs bättre med värme ökar. Men det är spekulationer.

– Summa summarum går det inte bra för lövsångaren i Sverige de senaste 10-15 åren och det går sämre i söder än i norr, säger Åke Lindström.

Tidigare ankomst skapar osynk

Thord Fransson vid Naturhistoriska riksmuseet berättar att man ser att fåglarna har börjat komma tidigare till parningsplatserna i norr. En teori är att det varmare klimatet kan skapa en osynk mellan när hanar och honor kommer till parningsplatsen.

Men eftersom lövsångarna flyger hela vägen över Saharas öken till västra och södra delarna av Afrika så är det många faktorer längs vägen som kan spela roll.

Minskat i Finland och Danmark

Lövsångarna har minskat kraftigt under lång tid i Finland och Danmark. I Norge ses ingen större förändring sedan 2006.

Ringmärkare Keith Larson tror inte att minskningen har med klimatet att göra.

Följ med ut i den dimhöljda sommarmorgonen och se när han ringmärker.

Svensk ringmärkning av lövsångare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.