Poliskontroll i Arjeplog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT fick följa med polisen i Arjeplog under en nykterhetskontroll. I klippet hör du även den franska biltestaren Sylvain Delvallee. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Många utländska testförare kör rattfulla i Arjeplog – polisen: ”Kulturkrock”

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs att Arjeplogs folkmängd dubblas varje vinter när utländska invånare kommer för att jobba inom biltestindustrin – då ökar även rattfyllorna.

– Jag brukar benämna det här som en kulturkrocksrattfylla, säger områdespolisen Andreas Lestander.

För några veckor sedan åkte tre utländska förare inom loppet av några dagar fast av polisen i Arjeplog misstänkta för rattfylleri, något Piteå-tidningen var först med att berätta.

Enligt områdespolisen Andreas Lestander finns en tydlig koppling mellan det ökade antalet rattfyllor och biltestindustrin.

Andra alkohollagar

Förra testsäsongen togs omkring 15 personer för rattfylleri och en klar majoritet var utländska förare.

Det som är gemensamt för de utländska förare som åker fast för rattfylleri i Arjeplog är att det i många fall handlar om låga alkoholnivåer. I många europeiska länder går gränsen för rattfylleri vid 0,5 promille, medan det i Sverige ligger på 0,2 promille.

– De är vana att köra bil efter att ha druckit en viss mängd alkohol, vilket säkert är helt okej i deras hemländer, men det är inte det här, säger Andreas Lestander.

Fler trafikkontroller

Under testsäsongen gör polisen fler trafikkontroller. I år har de även på olika sätt gått ut med information till aktörer inom biltestindustrin och även deltagit på ett uppstartsmöte.

Andreas Lestander betonar att det ändå handlar om ett personligt ansvar.

– Om jag åker till ett annat land förutsätter jag inte att det är precis som hemma i Sverige.

I klippet ser du när polisen i Arjeplog gör en nykterhetskontroll. Du hör även den franska biltestaren Sylvain Delvallee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.