Novus-undersökningen har utförts på uppdrag av Fonus och enligt mätverktyget vill nära 4 000 norrbottningar att deras hemlighet ska avslöjas efter deras egen bortgång. Dessutom vill var tionde ge besked om sin bortgång till någon som är okänd för deras nära och kära.
– Vi människor är med om saker i livet och allt kanske vi inte talar om. Det kan gälla både svåra och tunga saker och sådant som är glatt och roligt, säger Annica Kauppi, kundområdeschef på Fonus i Luleå.
Specialarkiv för önskningar och hemligheter
Många begravningsbyråer erbjuder människor en form av arkivtjänst där man kan lämna upplysningar till dem som finns kvar när man själv har gått bort. Det kan gälla såväl praktiska arrangemang kring begravningen, som andra upplysningar som man vill dela med sig av till sina efterlevande.
I klippet hör du vilken typ av hemligheter som människor ibland väljer att avslöja efter sin död.
Så gick undersökningen till
- Undersökningen har genomförts av Novus, på uppdrag av Fonus, genom webbintervjuer i en slumpmässigt rekryterad och representativ panel.
- Syftet var att undersöka svenskarnas tankar om döden.
- Totalt gjordes 4 772 intervjuer, varav 216 i Norrbotten.
- I Norrbotten svarade två procent av de tillfrågade att de har en hemlighet som de vill ska avslöjas först efter deras död, vilket motsvarar ungefär 4 000 norrbottningar utslaget på populationen.
Källa: Fonus