Katten, som heter Unik, hittades i en lada där det fanns 14 kattungar och 11 vuxna katter. Nu spinner hon tryggt på soffan hemma hos Sara Beckman Larsson.

Rekordmånga katter behöver nytt hem

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Kattakuten i Norrbotten har rekordmånga katter som behöver nya hem. På måndagen hade de 85 stycken hemlösa katter, men efter en tidningsartikel igår har de varit nedringda ända sedan morgonen av folk som vill adoptera katter.

Camilla Zerpe Karlsson svarar i telefon konstant medan SVT är på besök.

Hon berättar att det också finns många som förtjusas av kattungarna, men snabbt backar ur när de hör att de måste betala för kattungarna och blir påminda om att en katt kan leva i 15-20 år.

– Ja, en del verkar gå på den omedelbara impulsen när de ser en gullig kattunge, säger Camilla Zerpe Karlsson.

Adoptera vuxen katt

Så siffrorna har alltså blivit bättre sedan måndagsmorgonen och i och med det öppnas möjligheten att ta emot nya hemlösa katter.

Det är framförallt kattungarna som folk är ute efter, men Kattakuten talar sig varma för att testa att ta emot en vuxen katt.

– Jag har själv adopterat tre vuxna katter, säger Sara Beckman Larsson. Och jag tycker nästan att det är roligare att ta en vuxen katt än en kattunge. Det är inte försent med en tvååring eller en treåring eller en fyråring. Utan de utvecklas hela tiden.

Spännande katter

– Och att ta till exempel en skygg katt kan vara nästan mer spännande än att vara med från början med en kattunge. För en skygg katt gör ännu större framsteg än vad en kattunge kan göra, fortsätter Sara Beckman Larsson.

Det finns möjlighet till två veckors ”provanställning” för att ta reda på om det fungerar bra att ta emot katten i ett nytt hem. Till exempel för att se om katten går ihop med djur som redan finns i hemmet eller för att se om det finns allergi i familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.