HYBRIT, SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål, har beviljats finansiellt stöd från Energimyndigheten på 528 miljoner
kronor. Det motsvarar 25 procent av kostnaden för pilotanläggningen.
Den totala kostnaden för pilotfasen beräknas uppgå till 1,4 miljarder kronor, varav ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall står för 63 procent.
– Med vårt engagemang i HYBRIT-initiativet driver vi på omställningen till en fossilfri industri och ett hållbart samhälle. Dessutom bidrar vi till långsiktig konkurrenskraft för svensk stålindustri och växlar upp arbetet kring de gröna unika energisystemen i Sverige, säger Remy Kolessar, chef för forskning och innovation på Energimyndigheten.
Minskar koldioxidutsläppen
SSAB är idag landets största enskilda utsläppskälla av växthusgasen koldioxid. HYBRIT har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent och har beskrivits som avgörande för att Sverige ska kunna möta de mål som satts i Parisavtalet.
– Försök i pilotskala är nödvändigt för att verifiera slutsatserna från småskaliga laboratorieförsök i en större skala som efterliknar den kommande industriella processen. Det ger förutsättningar att bättre förstå vad som sker i ett sammankopplat industrisystem och hur vi skapar en effektiv produktionsprocess. Det är ett kritiskt steg för att nå målet med en fossilfri ståltillverkning och alla dess miljövinster. Därför är vi väldigt glada att Energimyndigheten väljer att fortsätta stödja oss, säger Mårten Görnerup, vd för HYBRIT.
Från pilotfas till demonstrationsfas
Projektet började för några år sedan och redan 2024 ska initiativet övergå från pilotfas till demonstrationsfas 2025-2035, vilken motsvarar mindre industriell skala.
Planen är att ha en industriell fossilfri process för ståltillverkning framme 2035.
På onsdag tas första spadtaget till pilotanläggningen och både Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin kommer till Luleå för att delta.
Fakta HYBRIT
SSAB:s produktionssystem är ett av de mest koldioxideffektiva i världen. Samtidigt innebär dagens teknik för stålframställning att SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid. Mot bakgrund av detta har SSAB, LKAB och Vattenfall inlett ett industriellt utvecklingsprojekt för att försöka hitta lösningar med en vätgasbaserad järnproduktion.
Med en så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret, utan att använda kol. Slutprodukten blir då järn och vatten. Projektet går under namnet HYBRIT – en förkortning för Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology.
Källa: Jernkontoret