En mårdhund instängd i en bur ute i naturen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Svenska Jägareförbundet lyckats få bukt på den invasiva mårdhunden. Foto: Arkiv/SVT

Mårdhunden i princip utrotad i Sverige – nu hotar tvättbjörn och mink

Uppdaterad
Publicerad

Mårdhunden är utrotad som föryngrande art i Sverige, till glädje inte minst för fågellivet. Nu hoppas Jägareförbundet ta sig an fler invasiva arter.

För 15 år sedan bredde den invasiva mårdhunden ut sig med föryngringar i Norrbotten och Västerbotten.

– Idag är mårdhunden funktionellt utrotad i Sverige, säger Per-Arne Åhlén, biolog på Svenska Jägareförbundet.

Vandrar in i Tornedalen

Mårdhunden finns i större populationer i Finland och vandrar då och då in över gränsen till svenska Tornedalen. Det är en invasiv art som kan skada och utrota populationer av groddjur och markhäckande fåglar.

Sedan 2010 har Svenska Jägareförbundet drivit ett projekt för att utrota mårdhunden i Sverige, med finansiering från Naturvårdsverket.

– Vi fortsätter givetvis bevaka gränserna, då några mårdhundar då och då kommer in från finska sidan, säger Per-Arne Åhlén.

Här är djuren som står på tur

Från och med 2020 hanterar Svenska Jägareförbundet även en rad andra arter, till exempel tvättbjörn, bisamråtta, vattensköldpaddor och nilgås.

Jägareförbundet har också på eget initiativ startat ett projekt som syftar till att utrota den amerikanska minken ur Holmöns skärgård utanför Umeå.

– Vi skulle vilja få resurser till att nationellt kunna fortsätta jobba med den amerikanska minken, som även den gör stor skada på markhäckande fåglar i skärgårdsområden, säger Per-Arne Åhlén.

en tecknad bild på en mårdhund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mårdhund är en av flera arter i Sverige som klassas som invasiv. Foto: illustratör: Jakob Robertsson

Vad betyder funktionellt utrotad?

Funktionellt utrotad innebär att djurpopulationen inte längre är livskraftig. Det finns inga individer som kan fortplanta sig, eller den lilla populationen av avelsindivider kommer inte att kunna försörja sig på grund av inavelsdepression och genetisk drift, vilket leder till förlust av kondition.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.