Matkonsulten: ”Så blir Norrbottningarna självförsörjande igen”

Uppdaterad
Publicerad

Vid Hushållningsällskapet i Norrbotten menar man att det är helt avgörande för landsbyggdens överlevnad att många fler norrbottningar konverterar från importerat livsmedel till lokalproducerat.

Men det är några hinder som måste övervinnas först.

– Det är jättebra att många tänker på vad de äter som exempelvis ekologiskt men lokalproducerat är en bredare definition av bra eftersom man då stödjer den cirkulära ekonomin och vårt lokala samhälle, säger matkonsulenten Pelle Johansson vid Husållningsällskapet.

Kunskapsorganisation

Husållningssällskapet är en kunskapsorganisation som vill utveckla landsbygdens resurser, till nytta för alla som bor och verkar där och man erbjuder och utför därför företagsrådgivning, konsultuppdrag, utbildning och utvecklingsprojekt inom de gröna näringarna.

Och även om man märker av ett stort intresse bland länsborna för just lokalproducerade livsmedel så tror Pelle Johansson att allt för många norrbottningar bär på ett dåligt självförtroende inför självförsörjning, något som det är dags att tvätta bort, enligt honom.

”En smak av Norrbotten”

– I norra Sverige har vi vant oss vid att skicka våra bästa saker söderut. Och oavsett om det är skin, skog, malm eller människor så har vi känt oss lite underskattade. Men precis som Swedish Lappland gjort för turismen skulle vi kunna göra med maten här, för allt vi gör får en smak av Norrbotten, säger han.

– För vi ska ha klart för oss att det vi håller på med här uppe håller yppersta världsklass. Forskningen pekar på ett högt näringsvärde. Våra grönsaker och bär smakar bättre för att sockerinnehållet är högre tack vare skiftningar mellan dag och nattemperatur. Och midnattsolen gör också att det växer snabbare här samtidigt som vi har mineralrika jordar och vatten, säger Pelle Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.