Det normala beviskravet för att få ett arbetstillstånd är att en person kan styrka sin identitet, något som vanligtvis sker via ett giltigt hemlandspass.
Tahira har själv i sina uppgifter till Migrationsverket uppgett att hennes födelsedatum inte stämmer. En ändring som kom till för att hennes man för 23 år sen skulle kunna gifta sig med henne när hon var 14 år. Det är också anledningen till att Tahira blivit nekad ett upphållstillstånd.
Tar man någon hänsyn till att det är en manlig släkting som ändrat uppgifterna för att kunna gifta sig med henne?
– Det är uppgifter som kom in sent i utredningen. Uppgifterna nådde oss 2020 och då är hon själv vuxen hade och kunnat påtala det här. Trots att hon har gått igenom flera migrationsprocesser har hon inte redogjort det tidigare, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör vid Migrationsverket.
Giltig passhandling ger inte automatiskt arbetstillstånd
Enligt Migrationsverket behöver Tahira kunna styrka sin identitet via en giltig passhandling. Men bara för att Tahira Masood har ett giltigt pass garanterar inte det ett automatiskt arbetstillstånd.
I dagsläget har Migrationsverket Tahira Masoods passhandling är omhändertagen. Det är en vanlig procedur för personer som söker asyl i Sverige. Men för att hon ska kunna ha möjlighet att ändra sin passhandling behöver hon, enligt Migrationsverket, ta kontakt med sitt hemland Pakistan för att rätta till problemen, men då behöver hon får ut sitt pass från myndigheten.
– Migrationsverket brukar kunna vara behjälplig men lite mot bakgrund till hur hon har agerat tidigare genom att vara avviken så tror jag att man kommer att vara restriktiva i ärendet men det går säkert att lösa på något sätt, säger Pierre Karatzian.
Advokaten: ”Inte realistiskt att rätta till”
Tahiras Masoods advokat, Karin Müchler, anser att det inte är möjligt för Tahira att rätta till alla uppgifter då de varit för länge i hennes hemlands system.
– Det är inte realistiskt. Problemet är att när hon var 14 år så ändrade hennes man uppgifterna och från det datumet har hon varit registrerad som det äldre datumet. Jag undrar om det ens finns ett officiellt datum när hon var född, för om det fanns ett sådant så hade nog inte maken kunnat ändra uppgifterna från första början, säger hon.
I klippet ställer SVT:s reporter frågan om ett övergrepp som inträffade för 23 år sedan fortfarande ska få påverka en person.