Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu byggs en mätstation med 10 000 små antenner utanför Kiruna som ska hjälpa forskarna att förstå norrskenets mysterium. I klippet hör du projektledaren Johan Svensson. Foto: Eiscat/Rune Stoltz Bertinussen/NTB

Miljardsatsning på atmosfärforskning i Kiruna – 10 000 små antenner ska mäta norrsken

Uppdaterad
Publicerad

Nu byggs en mätstation med 10 000 små antenner som ska hjälpa forskarna att förstå norrskenets mysterium. Antennparken ska ersätta jätteparabolen ”Örat” utanför Kiruna från 1981.

Det är ett teknikskifte som gör att man byter en enda gigantisk antenn mot 10 000 små. Det krävs mycket datorkraft för att kunna ta emot och behandla de datamängder som antennparken genererar.

Kommer kunna se många fenomen

I stället för att titta på en punkt i atmosfären kommer forskarna att kunna studera hela områden.

– Man kommer att kunna titta på många fenomen, till exempel ett norrsken, på många många ställen under tiden som det pågår, säger Johan Svensson, projektledare för Eiscat 3D.

Satsar 1,2 miljarder kronor

Eiscat är en internationell vetenskapsorganisation som har verksamhet även i Norge och Finland. En liknande antennpark kommer även att byggas i Finland i Karesuvanto medan en dubbelt så stor park byggs i Skibotn i Norge.

Hela satsningen går loss på 1,2 miljarder kronor.

I klippet besöker vi Kaiseniemi nära Torneträsk där antennerna är på väg att monteras upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.