Under gårdagen kom beskedet att regeringen förelägger Kiruna kommun att anta detaljplan för att möjliggöra Talgas planer på grafitgruva utanför Kiruna.
– Det här är första gången regeringen fattar det här beslutet åtminstone sedan plan- och bygglagen trädde i kraft 1987, säger Maria Pettersson, professor i miljörätt vid Luleå tekniska universitet
Har Kiruna kommun agerat fel på något sätt i detta?
– Nej det kan man inte säga. Kommunen har ju valt att inte anta en detaljplan och det är deras rätt inom ramen för plan- och bygglagen.
Hon menar att konflikten uppstod eftersom Talga redan fått ett miljötillstånd och sådana får inte beviljas i strid med plan- och bygglagen.
Tidigare var det också krav på detaljplan för utbyggnad av vindkraft. Det togs till stor del bort 2009.
– Då kunde kommunen genom att vara passiv och genom att inte anta en detaljplan motverka vindkraftsutbyggnad, säger Maria Pettersson.
Ökad efterfrågan på metaller och mineraler
Nunasvaara där Talga får öppna grafitgruva klassas som riksintresse. Det har haft avgörande betydelse för händelseutvecklingen berättar professorn i miljörätt. Hon utesluter inte att det kommer att komma fler förelägganden från regeringen.
– Om det skulle bli så att kommunerna i större utsträckning skulle välja den här metoden för att motverka projekt, så är det förstås möjligt att regeringen återigen väljer att planförelägga.