• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Just nu skapas väggmålningar i Kiruna för att bevara historien kring den gamla stadskärnan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu skapas väggmålningar i Kiruna för att bevara historien kring den gamla stadskärnan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Minnen från gamla Kiruna blir konst på fasaderna

Uppdaterad
Publicerad

Intervjuer och samtal om ett Kiruna som är på väg att försvinna resulterar nu i konst av enorma proportioner. Sex byggnader i Kiruna får väggmålningar genom konstnärer från Artscape.

Artscape är en ideell organisation som arbetar med gatukonst och poppar upp i olika delar av Sverige.

– Framför allt handlar det om att föra ut konsten i det offentliga rummet, säger Daniel Wakeham, en av grundarna.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Sammanfaller med flytten

I Kiruna är det bland annat Stadsliv Kiruna och länskonstmuseet Konst i norr som har initierat målningar på sex byggnader. Det hela sammanfaller med flytten av Kirunas centrum och det finns en tanke med det.

– Just nu håller butikerna håller på att flytta och nya centrum har inte öppnat. Det var strategiskt att göra något nu som man kan följa de här kaotiska veckorna, säger Emma Bergman. platsutvecklare vid Stadsliv Kiruna.

På en av Högalidsskolan sydväggar jobbar Victoria Sundqvist, känd som Vickan som konstnär, på med en målning i tre delar som har inspirerats av elever på skolan.

– Det är mycket friluftsliv, norrsken och midnattssol, och den öppna elden, säger hon.

Det är bekanta teman för Vickan som kommer från Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet