Sunderby sjukhus har tidigare slagit larm om fyra fall av bröstcancer där vården gjort missbedömningar. Sjukhuset anmäler nu två av fallen som Lex-Maria till Socialstyrelsen.
Anmälan görs för att sjukhuset anser att man misslyckats med vården. I det ena fallet missbedömde patologen kvinnans sjukdom och läkarna opererade bort ett friskt bröst.
-Det är allvarligt när en kvinna i onödan förlorar sitt bröst. Det är allvarligt när en utredning tar längre tid än vad det ska och en kvinna genomgår en onödig strålbehandling, säger chefsläkare Jörgen Skov, Sunderby sjukhus.
Läkaren gjorde fel bedömning
I det ena fallet där en kvinna förlorade ett bröst i onödan gjorde samma läkare bedömningen vid två tillfällen att man skulle operera bort bröstet. Han tillkallade ingen annan expert för att få en ytterligare bedömning.
-Det är inte alls bra och det är en av de rutiner som ska ses över. Det är ett av de fel som har begåtts och det måste vi rätta till, säger Jörgen Skov.
-Det är naturligtvis ett misslyckande för sjukvården, men samtidigt kan man väl säga att det var våra egna varningssystem som slog till och hittade vad som gått fel, säger biträdande landstingsdirektör, Mats Brännström.
Privat bolag går in
Efter de fel som har begåtts inom bröstcancervården har landstinget nu tecknat avtal med ett privat bolag för att få tillgång till bättre kompetens och kontinuitet när det gäller patologer som ska bedöma cancer.
Patientförsäkringen ska betala ut ersättning till de drabbade kvinnorna, men enligt Mats Brännström handlar det inte om några stora summor.
-Jag har svårt att tro att pengar kan hjälpa allt för förlusten av ett bröst är mer än så, säger Mats Brännström.
Två misstag anmäls inte
I de andra två fallen som undersökts har sjukhuset kommit fram till att missbedömningarna inte lett till något bestående men för kvinnorna och att det inte har haft någon betydelse för deras sjukdom eller livslängd.
I de två fall som inte anmäls har sjukhuset kommit fram till att missbedömningarna inte lett till bestående men för kvinnorna. Samt att det inte har haft någon betydelse för deras sjukdom eller livslängd.