Felopererad: Annika är en av de drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade SVT Nyheter Norrbotten att kvinnor från länet som opererats för ärftlig bröstcancer i Umeå kan tvingas göra om operationen då inte all bröstvävnad tagits bort. En av kvinnorna är Annika Petterson från Arvidsjaur.

Det är läkaren Olafur Jakobsson vid Sunderby sjukhus som starkt kritiserat bröstoperationerna som gjorts i Umeå. Det efter att en av kvinnorna fått cancer och han räknar med att tio av de 30 kvinnor från Norrbotten som genomgått operationen i Umeå måste operera om. En av kvinnorna är Annika Pettersson som nu väntar på en magnetröntgen för att se om hon tillhör en av dem.

– Det känns inte bra, man är både förtvivlad, orolig och förbannad, säger Annika Petterson.

Bröstcancermiss i Norrbotten

Hon berättar att hon genomgick den första operationen 2002.

– Operationen tog åtta timmar och allt skulle vara borta. Och att det kanske inte är det känns väldigt frustrerande. 

Fått söka psykologhjälp

Vetskapen om att delar av brösten kan finnas kvar trots operationen fick hon i höstas. Hon fick en kallelse till Sunderby sjukhus och när hon kom dit fick hon veta att en av kvinnorna som opererats i Umeå drabbats av cancer.

– Jag har varit tvungen att söka psykologhjälp efter att jag fick beskedet att jag kanske kan få cancer trots operationen. 

Hon vet inte idag när hon kan få komma på magnetröntgen för en slutlig bedömning.

– Nej, det vet jag inte men läkaren sa att det skulle komma en kallelsen – men jag vet ju att det är lång väntetid till magnetröntgen.

Och du är inte ensam om att vänta?

– Nej, jag är ju inte det.

100 kvinnor i riskzonen

Enligt läkaren Olafur Jakobsson kan så många som 100 kvinnor var i riskzonen eftersom de opererats i Umeå. 

Förutom de 30 från Norrbotten finns övriga kvinnor i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bröstcancermiss i Norrbotten

Mer i ämnet