Till vänster: Teija Aho som bär hörlurar. Till höger: en närbild av ett fiskenät som är fyllt med strömming.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Teija Aho på Sveriges fiskares producentorganisation reagerar på fiskekvoten i Bottniska viken. Foto: SVT

Därför gillar Teija i Kalix nya fiskekvoten i Bottniska viken

Publicerad

Den nya fiskekvoten inom EU tillåter en fördubbling i centrala Östersjön. Men för fisket som rör Norrbotten hålls det till en miniminivå – helt enligt havsforskningsrådets rekommendation.

Trots forskarnas varningar och de skrala fångsterna föreslår EU-kommissionen, efter rekommendation från internationella havsforskningsrådet ICES, betydligt högre fiskekvoter för strömming än det man haft Östersjöområdet under året.

Men för Bottenviken har nivåerna hållits till ett minimum, trots en höjning från 55 000 ton 2024 till 66 000 ton nästa år.

SFPO: ”Ett bra beslut”

Teija Aho, styrelseledamot i Sveriges fiskares producentorganisation och vd för Guldhaven Pelagiska i Kalix, menar att kvoterna landat på en bra nivå för Bottenviken.

Hon anser att fisket kan fortsätta samtidigt som beståndet återhämtar sig.

– Många hade nog velat se en ännu lägre kvot, men biologiskt tror jag det var ett bra beslut för beståndet. Att begränsa fisket hjälper inte i långa loppet om inte miljön förbättras, säger Teija Aho.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.